2012. január 3., kedd

Hogyan válhat valaki VMSZ-es vezetővé? Avagy a Ricz-klán felemelkedése

Tudás, tapasztalat, talán az elvégzett munka emel valakit a VMSZ-en belül vezetői rangba? Vagy inkább a protekció, jó háttér és a hosszú, sikamlós nyelve? Górcső alá vesszük és megvizsgáljuk, hogyan választott magának vezetőt a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma (VMSZ IF).



A pártlapban még nehezen tanulják az új neveket, vagy a hasonlóság volt a megtévesztő?

A VMSZ kadétok 2011-ben új erőre kaptak és két év teljes inaktivitás után a választások közeledte megújult szelet fújt vitorlájukba. Kellenek is a fiatalok, hiszen sok a pártban az öregedő mameluk, akiknek az idő már túl kényelmesen kipárnázta a tarkójukat zsírhurkákkal, mintsem, hogy hóban-fagyban plakátozni menjenek, vagy az Új Esélyt szórni az utcán. Józan eszű fiatal nem közeledne a pártokhoz, főleg nem a VMSZ-hez, de mivel több munkahelyet csak pártalapon lehet megszerezni, így egy kiszolgáltatott, pályakezdő fiatalnak, ebben a labilis gazdaságú országban bizony sokszor el kell adnia a lelkét, ha biztos anyagi egzisztenciára vágyik. Mivel a párt nem rendelkezik semmiféle eszmei vagy ideológiai alappal, amely a fiatalokat meggyőződésből vonzaná a párthoz, így jóformán zsarolják őket, pozíciókat és lehetőségeket sugallva. A másik eset pedig a pártvérvonal továbbvitele, mint amilyenről esetünkben is szó lesz.

Jelen írásunkba a VMSZ IF október 15-i bácskertesi/kupuszinai tisztújító fórumán megválasztott elnökasszony eddigi munkásságát és megválasztásának körülményeit szeretnénk boncolgatni.
A VMSZ IF IV. Tisztújító Közgyűlésen olyan nagyágyuk jelentek meg, mint Pásztor Bálint, Fremond Árpád vagy Pál Károly (utóbbi kettőre a nagyágyú megjelölés vizuálisan is alkalmazható). Az ülésen szép demokratikusan, szavazással megválasztották az Ifjúsági Fórum elnökét Ricz Emese személyében, aki az óbecsei körzeti szervezet tagja. Ügyvezető alelnök a csókai Horváth Noémi, a két alelnök a tordai Rozsi Adrienn és a kishegyesi Linka Miklós lett.

A helyi politikába beavatottak sem kell, hogy magukat zöldfülűnek érezzék, ha nem cseng nekik ismerősen az új elnökasszony neve. Bár, még a családnév csak-csak ismerősen hathat. Ricz Emese péterrévei születésű ifjú hölgy, aki az általános iskola után Magyarországon folytatta tovább tanulmányait. Itthon jóformán csak hétvégente járt, így aktív szerepet nem töltött be a helyi közéletben. Mégis szinte haza sem esett még, máris a legnagyobb helyi magyar párt ifjúsági elnökévé választják. Ha megvizsgáljuk munkásságát, néhány versmondó és szavalóversenyen túl, bizony nem sok délvidéki babér termett a számára ezidáig. Bár szülőfalujában jelöltette magát a helyi közösségi választásokon, sajnos a közeg, ahol felnevelkedett, a szomszédai, akik gyermekkorától ismerték, nem szavaztak neki bizalmat. Emese azonban nem az a fajta elveszett lány, aki feladja ilyen kicsinyes többségakarata-demokráciás blődségek miatt. Ha nem megy az ablakon, majd megy a kéményen keresztül. Így jutott szerephez az óbecsei községi képviselő-testületben, miután egy földije egészségi állapotára hivatkozva lemondott. Közben pedig Szegeden is folytatta tanulmányait, és természetesen önérzetesen foglakozott a község dolgaival is. Némi ,,fórja” persze volt, hiszen ahogy mondani szokás "nagyágyból való". 
Dr. Ricz, aki keresztény
 felebaráti szeretetből
bárki családi vagyonát zsebreteszi
Édesapja dr. Ricz György is vezető politikai alak, jelenleg a Magyar Nemzeti Tanács tagja, ahová pártja, a VMSZ kandidálta. Itt jegyezném meg, hogy a VMSZ IF Elnökségében nem Emese az egyetlen, akit Isten és a szülei is pártvezérnek szántak, hiszen a kishegyesi Linka Miklós édesanyja is MNT-s képviselőnő. Legalább van közös témája a gyerekeknek, ha politikusosat játszanak. Gondolom már Pásztor Bálint és Korhecz Tamás gyermekei is papás-mamás helyet vezető-szavazósat játszanak. Ebben csupán annyi a bibi, hogy a délvidéki politikai életet nem mint családi vállalkozást kellene felfogni. És ha már pénznél tartunk, kanyarodjunk vissza Dr. Riczhez, a büszke apukához, aki anno 2005-ben szétrobbantotta és törvénytelen módon összeolvasztotta a Kereszténydemokrata Európa Mozgalmat a VMSZ-el. Ő jelenleg az óbecsei Gerontológiai Központot igazgatója is, ahol tetemes családi vagyont halmozott fel egy nem túl keresztényi módszerrel. Az elöregedő Délvidék egyik legjobb vállalkozását ismerte fel az idősek gondozásában, akik egész életük alatt gyűjtött családi vagyont, ingatlanokat és földeket adtak át a doktor úrnak néhány hátramaradó békés évükért és ellátásukért cserébe. És mivel az ápoltak "kopóeszközök", így igen gyakran jelentkeznek új páciensek a családi malacpersely nagy örömére. Aztán valaki besokalt, mivel 2010-ben Ricz György ellen szabálysértési eljárást indított a Tartományi Szociálpolitikai és Népesedési Titkárság, mivel egyszeri "rajtaütésük" nyomán csak az óbecsei Gerontológiai Központban 30 olyan személyt találtak, akik nem voltak anyakönyveztetve az intézményben. Magyarán, akik zsebbe fizettek az ellátásukért. A spórolt pénz bevetésével azonban Ricz Györgynek sikerült nevetséges összegre csökkentenie a büntetését. A szabálysértési bíróság nem jogerősen 350.000 dináros büntetésre ítélte az óbecsei Gerontológiai Központot, Ricz György igazgatót pedig 25.000 dinárral rótta meg. Vagyis, megint a mi közpénzünk bánta az ő családi mutyijukat.

Visszatérve Emesére, annak ellenére, hogy a délvidéki közéleti szerepe egy tabula rasa, meg kell hagyni, hogy kiváló politikai gyurma anyag. Szép dialektikával rendelkezik, van megjelenése, de nincs múltja és még egy csöppet "vezás" is. Az idő folyamán majd szépen feltöltik tartalommal és tevékenységével a nevét, addig pedig meleg levegővel felfújt lufiként lebeghet a helyi közéletben. Pedig hát, mint ahogy azt tudjuk a jó bornak nem kell a cégér, az eredményes politikust pedig a tettei igazolják. Mindenesetre a káderhűség már jól megy, ezt egy, a megválasztása előtti (igen ritka)  nyilatkozatból is kitűnik:  "Elcsíptem az autonómiával kapcsolatos kerekasztal beszélgetést, amelyen Pásztor István is szerepelt. Kiemelték a beszélgetés során, hogy a vajdasági magyar politikum mekkora sikereket ért el az autonómiatörekvések terén, úgyhogy dagadt a mellem, hogy egy olyan közösségnek lehetek a tagja, amelynek ilyen előrehaladott eredményei vannak ezen a téren"

Jogos a kérdés, hogy akkor hogyan történhetett meg, hogy a VMSZ IF Tisztújító Közgyűlésén mégis Emesét választották meg, amíg jóformán senki sem ismerhette itthon? Hiszen itt fiatal emberek szavaztak, akikben még ott kell, hogy éljen a világ, de legalább a Délvidék sorsának javítását célzó őszinte szép szándék. Akik még talán elhiszik, hogy kitartó munkával,  a szamárlétra megmászásával, a nehezen kiérdemelt tisztelet és eredmények rögös útjának végigbaktatásával, eredmények és akár pozíciók várhatják őket.

Sajnos, akik így gondolják, azoknak csalódniuk kell. Ez a VMSZ, itt mások a játékszabályok. Mivel Ricz Emesének, mint már említettem, volt némi tapasztalata a választási jelölt szerepéről, így egy tiszta szándéktól vezérelve a VMSZ kiküldött a választmányi tagságnak egy szolid kis "ajánlólistát", hogy kikre kellene szavazni. Persze ez nem volt parancs, csak épp egy jótanács a forrófejű ifjúságnak, amit a fiatal VMSZ-es pártcsinovnyikok meg is fogadtak. Sőt, a lustább tagoknak, akik esetleg nem olvassák rendszeresen a leveleiket és e-mail üzeneteiket, azoknak még SMS-ben is elküldték ezt a finom jelöltlistát.

Némelyek szerint az elnökasszony Magyarországon kiépített Fideszes kapcsolatainak is sokat köszönhet, hiszen újabban már Pásztor is elkezdte szajkózni az Orbáni-ideológia csúcsának számító Nemzeti Együttműködés Rendszert, bár 2004 december 5-i kettős állampolgárságról szóló népszavazás után nem sokkal a VMSZ még Gyurcsánnyal avatott ,,Magyar Házat” Szabadkán. De hát az idők és a hatalmak változnak, és ezzel együtt az érdekek is, gerinc híján pedig nem roppant senkit sem össze az arcátlanság súlya.

A VMSZ az eddigi diktatórikus ritmusokat diktáló tánclépéseivel már sikeresen elérte, hogy rengeteg magyar fiatalt űztek szerb pártokba, majd ezután simán lejanicsározták őket. Így ebben a fogyatkozó délvidéki magyar társadalomban igen nehéz alkalmas fiatalokra találni. De mégis, milyen üzenet ez számukra, hogy már a kezdetek-kezdetén a protekciósok és az aranykanállal a szájukban születettek kapják meg a vezető szerepeket?! Olyanok, akik sosem tudják majd képviselni az egyszerű, kétkezi embereket, mivel sorsukban sosem osztoztak, akik sosem tudják majd megbecsülni saját "közkatonáikat", akik szórólapoznak éjjelente vagy plakátot ragasztgatnak a választások idején. Emese hány téli éjszakán járta az utcákat egy köteg Új Eséllyel a hóna alatt? Ehelyett, azt a tapasztalatot szerezhette meg, hogy megfelelő kapcsolatrendszerrel és helyezkedéssel minden elérhető, sőt meg is úszható. Valóban ilyen fiatal vezetőkre van szükségünk?! És bár jól tudom, hogy a vezetőségük a saját belső ügyük, mégis elszomorít, hogy ismételten nincs egy olyan csapat fiatal, aki szembemenne az igazságtalansággal és az asztalra csapna. A Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának fiataljai mosolyogva nyelik le a békát pártparancsra, és bár szeretnék nekik jó étvágyat kívánni a feketeleveshez, mégis attól tartok, hogy végül majd megint csak nekünk kell megennünk, amit ők kifőztek.


(VMSZfail blog)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése