2012. április 11., szerda

Pásztor István - a közúti gyilkos, aki ezt is megúszta...


A délvidéki magyar politikai közbeszédben -főleg ha VMSZ-es ügyekről van szó- rengeteg tabutémával és agyonhallgatásra kárhoztatott esettel találkozhat az ember. Bízva a felejtés fátylának jótékony hatásában, ezek a témák sarokba lökve hevernek. Azonban oldalunk már a megalakulása óta céljául tűzte ki, hogy kiforgassa azokat a bizonyos csontvázakat a VMSZ szekrényéből. Hiszen a délvidéki magyarságot ma is olyan vezetők tartják a markukban, akik a vérvörös bársonyszékeiket használták, hogy a kezükre tapadó vért nyomtalanul eltüntessék. A rácsos ablakok és a fapados priccs helyet pedig inkább menekültek az íróasztalaik mögé, a felelősségre vonás elöl.
Emlékeztetőül szerepeljen itt a következő cikk, amely a Kurír című szerb lapban jelent meg 2007-ben, és amelyhez nem fűznénk semmilyen különösebb kommentárt.

Sör, cigi, napszemcsi, ma is én vezetek...


A Vajdaság Autonóm Tartomány privatizációs miniszterét Pásztor Istvánt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték autóbalesetben okozott gyilkosság ügyében.


A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) új elnöke Pásztor István, aki egyben a tartományi privatizációs miniszter is, jelenleg második mandátumát tölti a vajdasági kormányban. A napokban pedig bővült a priusza egy autóbalesetben okozott gyilkossággal!

A szabadkai Kerületi Bíróság ítélete szerint, (amelynek egy példánya a Kurír újság birtokába került) Pásztort alig négy éve, egy 1999-ben történt eset miatt ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre. A Szabadka és Csantavér között haladó műúton, "meghatározatlan" okból okozott autóbaleset, amely során Krizsán Imre (1929) azonnal belehalt sérüléseibe, amíg Krizsán Zorica súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A baleset idején Pásztor szövetségi és tartományi képviselő volt (2000-ig), 2000-2004-között pedig alelnöke volt a tartományi Végrehajtó Tanácsnak és egyben a tartományi privatizációs miniszteri posztot is betöltötte. 2003-ban ítélték el feltételes szabadságvesztésre, viszont a következő választások után újraválasztották és újból eminens tartományi miniszter lett.

Érdekes, hogy bár a baleset 1999 áprilisában történt, ellene csak 2001 júliusában emeltek vádat „a tömegközlekedésben elkövetett súlyos bűncselekmény” címén. A 2003-ban meghozott ítéletig évente csupán egy tárgyalást tartott a bíróság (!). Bár e történet ismert szinte minden kollégája és párttársa előtt a Vajdasági Végrehajtó Tanácsban, közölük senki sem kérte a lemondását és senki sem beszélt erről nyilvánosan!

-A Vajdaság Autonóm Tartományban nem létezik szabályzat, vagy határozat, amely azon személyre érvényesülne, akit elítéltek különböző bűncselekményekben, ill. ellene eljárás folyik, -választható bármilyen funkcióra. A ellen hozott ítélet nem akadályozta meg őt miniszteri feladatkörének végzésében, pontosítva jogi korlátok nem léteznek az ő tevékenységének végzésében -e magyarázatot megerősítették a tartományi Végrehajtó Tanácsban is.

Másrészt, Szteván Bákálov, a korábbi mezőgazdasági miniszter - Drágán Veszelinov sofőrjét , 2006-ban öt év letöltendő börtön büntetésre ítélték „a tömegközlekedésben elkövetett súlyos bűncselekmény” címén. Bákálovot azzal vádolták, hogy Belgrád belvárosában egy közlekedési balesetben, 2003 április 15-én , megölte Katarina Márityot. A Végrehajtó Tanácsban egyesek összehasonlítják Pásztor megúszott súlyos bűncselekményét, Dragan Jocity belügyminiszter fiatalkori lopásával, amikor is a fagyasztóból fagyit lopott és erkölcsileg ez neki nem okozott gondot.

- Pásztor politikai ellenfelei a Szerb Demokrata Pártban (DSS) nyilvánosságra hozták az esetet, és kérték, hogy mondjon le a miniszteri posztjáról, de egyetlen alkalommal sem kérte ezt tőle Vojislav Kostunica a Szerb Demokrata Párt elnöke. Érdekes helyzet állt fenn, Pásztor akkor aktuális mandátuma előtt követte el a bűncselekményt, a büntetés nem akadályozta miniszteri funkciója végzésében, mert politikai ellenfelei valójában nem is kérték az ő visszahívását - mondják a Végrehajtó Tanácsban. A történet felfrissítése végett tudni kell, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 2004-ig politikai szövetségese volt a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának (LSV), e társulás után pedig a Demokrata Párttal (DS) kötött stratégiai szövetséget.

Senki sem kérte leváltásomat

A tartományi kormány megalakítása pillanatában 2000-ben mindenki tudott arról, hogy neki autóbalesete volt, de senki sem kérte a lemondását.
Pásztor István a következőt nyilatkozta a Kurír lap újságírójának :

- Ugyanez történt, amikor a vádemelés ellenem megtörtént és amikor megkaptam az ítéletet. Ez nem volt számukra újdonság, és nem kérték, hogy lemondjak és visszavonuljak - mondta Pásztor.

– Hozzátette, hogy a különbség az ő balesete és Vujicsity valamint Novicski gyermekének balesetei között az, hogy ő nem volt semmilyen pozícióban, nem volt közéleti személyiség és a balesetet nem hivatali autóval követte el.


V. M. Sulomar - 2007. május 17.


És bizony a délvidéki magyarságot ma is az vezeti aki egykoron a halált okozó gépjárművet, hiába Pásztor István egyszerűen imád "kormányon lenni" 





There's a killer on the road... His brain is squirming' like a toad! 


(VMSZ fail blog)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése